5/11/12

πώς θα λυθεί το ελληνικό πρόβλημα ; - 5/11/2012


Πολύ ενδιαφέρουσα ως συνήθως η σημερινή ανάλυση βαρουφάκη. Πολύ θα ήθελα να ίσχυε, και να ήταν πράγματι η λύση, η έστω η έναρξη της λύσης γιά το ελληνικό πρόβλημα.Ομως δεν το πιστεύω.
Επειδή δεν πιστεύω ότι οι οικονομολόγοι μπορούν να βρούν λύσεις σε οικονομικά προβλήματα, διάβασα και ξαναδιάβασα το ανωτέρω άρθρο και αναρωτήθηκα και πάλι μήπως η υποκειμενική αυτή θεώρηση μου γιά τους οικονομολόγους, αδικεί τον βαρουφάκη. Κι΄όμως, η ανάλυση δεν στέκει.Νομίζω ότι μόνο στρατηγιστές μπορούν να βρούν λύση, με την έννοια της στρατηγικής που έδωσα εδώ
Ο στρατηγιστής αναλύει τα πράγματα μ΄έναν τελείως διαφορετικό τρόπο.Είναι μιά ανθρώπινη αλεπού, που γνωρίζει καλά την ανθρώπινη φύση,την πολιτική,την ιστορία, την κοινωνιολογία,την οικονομική σκέψη,την νομική σκέψη,και πολλές άλλες τέχνες και επιστήμες.Εχει γνώση όλων αυτών των επιστημών/τεχνών, και θεωρητικά και πρακτικά.Εχει συνείδηση του ρόλου που παίζει μέσα στην ιστορία, ο χώρος στον οποίο επιλέγει να δώσει την μάχη, και ο χρόνος.Αν πρέπει να δράσει στις 15 του μήνα, θα πρέπει να δράσει στις 15.Στις 14 ειναι νωρίς, ενώ στις 16 είναι αργά.Ο στρατηγιστής ξέρει πότε πρέπει να υποχωρήσει, και πότε πρέπει να επιτεθεί.Ο στρατηγιστής έχει βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, και έχει αποδομήσεις τις ιδεολογίες.Ο στρατηγιστής έχει πολύ καλή γνώση των κινητήριων δυνάμεων της ιστορίας, και γνωρίει, διότι το έχει βιώσει, ότι όποιος βλέπει τα πράγματα στατικά, θα γνωρίσει την αποσύνθεση μέσα στην ιστορία.Οποιος αντίθετα κινείται "δυναμικά", γνωρίζοντας ότι όλα συνδέονται με όλα στα ανθρώπινα πράγματα, θα επιβιώσει.
Δεν αναλύω την άποψη μου αυτή γιά να προσβάλλω τον κο βαρουφάκη.Ο άνθρωπος αυτός έχει μιά απίστευτη παιδεία που πραγματικά ζηλεύω.Απλά πιστεύω ότι δεν προσεγγίζει τα πράγματα με στρατηγικό τρόπο, ενώ θα μπορούσε ίσως (δεν γνωρίζω καλά το βιογραφικό του ).Σε κάθε περίπτωση,προσωπικά τον ευγνωμωνώ πολύ γιά τις προσπάθειες του, διότι σε μιά χώρα που δεν έχει πιά ούτε διανοούμενους, είναι σημαντικό γιά τον λαό μας, που απεγνωσμένα περιμένει ν΄ακούσει την λύση, ν΄ακούει και κάποιες φωνές σαν αυτή του γ. βαρουφάκη.
Βέβαια, είναι πάντα εύκολο να κάνεις κριτική σε μιά προτεινόμενη λύση αν δεν μπορείς ν΄αντιπροτείνεις την δική σου λύση.Και δική μου λύση να περιγράψω, δεν έχω.Απλά η διαίσθηση μου, μου λέει ότι η όποια λύση γιά να πετύχει πρέπει οπωσδήποτε να βασιστεί στα εξής δεδομένα
1/η όποια λύση πρέπει να ειναι πάρα πολύ ορατή σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.Οταν ακούσουν την λύση, αυτή θα πρέπει να τους πείσει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με αυτά τα μέτρα και στον χ χρόνο.Ο λαός μας θα μπορούσε να τρώει και πέτρες γιά ένα χρόνο η δύο,αν ήξερε ότι αμέσως μετά θα μπορούσε και πάλι να ονειρευτεί το μέλλον, να βρούν τα νέα παιδιά μιά δουλειά, κλπ....
Κατά συνέπεια γιά αυτό το κριτήριο, είναι αδιάφορο αν τα μέτρα θα είναι 1 δις η 10 δις.Φυσικά και συμφωνώ ότι τα μέτρα που πάνε να ψηφιστούν, θα οδηγήσουν την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, και κοινωνική αποσύνθεση.Αλλά δεν διαφωνώ με νέο πακέτο μέτρων επειδή θα βυθίσει την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αλλά επειδή θα ολοκληρωθεί η αποσταθεροποίηση της χώρας και θα αναλάβουν τα πολιτικά άκρα, ενώ παράλληλα δεν θα εκληφθούν από την κοινωνία ως η λύση, και δικαιολογημένα.Κατά την γνώμη μου, ακόμα κι΄αν δεν ληφθούν τα μέτρα, το 2013 θα είναι η χρονιά της κατάρρευσης των κρατικών εσόδων, ενώ πολύ σύντομα η ανεργία θα ξεπεράσει το 30%.θα είναι δηλαδή μιά τραγική χρονιά ούτως η άλλως ανεξαρτήτως των νέων μέτρων.
2/ η όποια λύση θα πρέπει να είναι μιά συμφωνημένη λύση με τους ευρωπαίους γιά τους λόγους που εξέθεσα εδώ. η όποια λύση δεν πρέπει να προκαλεί τους ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς, και δεν θα βασίζεται σε νέα χρήματα των φορολογουμένων.
3/η όποια λύση δεν συνδέεται οπωσδήποτε με το νόμισμα.Φυσικά και θα ήθελα προσωπικά να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη, αλλά μόνο αν βλέπει κανείς τα πράγματα στατικά μέσα στην ιστορία, μπορεί να πιστεύει ότι η παραμονή όχι στο ευρώ είναι θέμα επιλογής των ελλήνων η των ευρωπαίων.Απο ένα σημείο και μετά, αν π.χ. η ανεργία ξεπεράσει το 30%, η παραμονή η όχι στο ευρώ δεν είναι πλέον θέμα επιλογής. Απο την άλλη, όσο κρατά αυτή η αβεβαιότητα γιά την παραμονή η όχι στο ευρώ, δεν μπορει να προταθεί λύση που θα γίνει αποδεκτή από τον λαό μας ως πειστική.
4/δεν υπάρχει πολύς χρόνος.Ασχέτως αν ληφθούν τα νέα μέτρα η όχι,η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν ορίζοντα 12 -18 μηνών , και μετά θα καταρρεύσει.Πρέπει πολύ σύντομα να πείσει ότι έχει λύση να προτείνει, και πρός το παρόν δεν το έκανε.
5/πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα γιά να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα ώστε πλέον να ξέρουμε ότι δεν εξαρτώμαστε από τους ξένους γιά την λειτουργία του κράτους.
6/ η χώρα ψηφίζει τα μέτρα του μνημονίου, αλλά ζητά και εξασφαλίζει από τους εταίρους να μήν εφαρμοστούν μέχρι τον μάρτιο του 2013 και φυσικά συμφωνεί να μήν λάβει την δόση των 32 δις μέχρι τότε.Αποσύρει επίσης το αίτημα της γιά διετή παράταση.
7/από τώρα μέχρι τον μάρτιο του 2013, αναζητείται μιά λύση γιά την βιωσιμότητα του χρέους.Η ελλάδα θα΄πρεπε μέχρι τότε, να εξασφαλίσει
α/ την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης, που σημαίνει 24 δις + 18 δίς που έχει ήδη βάλει στις τράπεζες και τα οποία θα της επιστραφούν.Αυτό σημαίνει άμεση μείωση του χρέους κατά 42 δις.
β/με τα 18 δις η χώρα εξοφλεί τους προμηθευτές του δημοσίου, και την μένουν και άλλα 10δις με τα οποία αγοράζει χρέος γύρω στα 35 δίς
γ/μένουν τώρα τα ομόλογα της κεντρική τράπεζας που λήγουν τα επόμενα χρόνια.η χώρα, με την δόση που θα της χορηγηθεί τον μαρτιο του 2013 επαναγοράζει και αυτά τα ομόλογα στην τιμή κτήσης, με αποτέλεσμα πλέον το χρέος να μειωθεί με όλες τις προαναφερόμενες ενέργειες, κατά 80 με 100 δις.Το χρέος γίνεται πλέον βιώσιμο.
8/τον μάρτιο του 2013, η χώρα ευρισκόμενη σε πρωτογενές οριακό πλεόνασμα με τα μέτρα που έλαβε τον νοέμβριο του 2012,έχοντας πλέον εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πληρωμή των προμηθευτών, και την ετήσια μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κατά 3 δις ευρώ περίπου, βρίκεται πλέον πολύ κοντά στον απόλυτο μηδενισμό του ελλείμματος του προυπολογισμού της (6 δίς ).τότε, λαμβάνει με την σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να περάσει σε πλεόνασμα του προυπολογισμού μέχρι τον μάρτιο του 2014, και με τον τρόπο αυτό,συγκρατά την ύφεση γιά το 2013 στα επίπεδα που προβλέπονται στον προυπολογισμό(-4,5%).
9/από τον απρίλιο του 2013, η κυβέρνηση, έχοντας σταθεροποιήσει την χώρα εντός του ευρώ, επικεντρώνεται πλέον στην ανάπτυξη με επαναστατικές μεταρρυθμίσεις.
Κάπως έτσι φαντόζομαι την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails