4/11/12

τι να το κάνουμε το "να σωθεί η ελλάδα" αν οδηγήσουμε τους λαούς της ευρώπης στην οικονομική καταστροφή; 4/11/2012


Εχουν περάσει πλέον τρία χρόνια από τότε που το ελληνικό πρόβλημα έγινε εμφανές στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη. Εχω περιγράψει εδώ πολλές φορές πώς θα φθάναμε εδώ και πως φθάσαμε τελικά εδώ, ποιοί ευθύνονται εντός της χώρας και εκτός, γιά τον διεθνή εξευτελισμό της χώρας μας και του λαού μας και γιά την σημερινή κατάντια της ελλάδας.
Σήμερα, θα προσπαθήσω να περιγράψω
-τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι έλληνες αυτά τα τρία χρόνια
-τις αντιδράσεις των ξένων ως προς το τι έγινε στην ελλάδα και κατά πόσο είναι βάσιμες η μή
-το συμπέρασμα που θα πρέπει να αντλήσει ο λαός μας γιά την από εδώ και πέρα συμπεριφορά του αναφορικά με τις δυσκολίες που έρχονται.
1/Τι έκαναν οι έλληνες αυτά τα τρία χρόνια
έγιναν πολλά
Απο τότε, έγιναν πολλά.Απίστευτα πολλά θα έλεγα γιά τόσο μικρό χρονικό διάστημα,και αφορούν την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών,την διαχείριση των οικονομικών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων,την κοινωνική συνειδητοποίηση της ανάγκης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής,την διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων, την διαχείριση των δήμων.
Προ πάντων,έγιναν πολλά στο επίπεδο της κοινωνίας, η οποία συνειδητοποίησε τον τραγικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας επί 35 χρόνια,την ανυπαρξία θεσμών συλλογικής διακυβέρνησης ,και την τραγική πορεία στην οποία μας οδήγησαν τα πάσης φύσης ιδεολογήματα.Εξαφανίστηκαν μύθοι όπως η οικονομική παντοδυναμία του κράτους, η εξασφάλιση σίγουρης απασχόλησης στο δημόσιο γιά πάντα, η εξασφάλιση σίγουρης σύνταξης,η σιγουριά ότι η επένδυση σε ομόλογα του δημοσίου είναι μηδενικού κινδύνου,η βεβαιότητα ότι τα ακίνητα δεν χάνουν ποτέ την αξία τους κλπ... Αρχισε να συνειδητοποιείται η σημασία της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας.
δεν έγιναν πολλά άλλα, και κυρίως δύο
δεν έγινε πιό εύκολη η ζωή του έλληνα που θέλει να παράξει κάτι στον τόπο του.
ας πούμε ότι ένας εργαζόμενος η ένας άνεργος, έχει ικανότητες, δηλαδή πιάνουν τα χέρια του και φτιαχνει π.χ. μικρά αντικείμενα-δώρα απο ανακυκλωμένα υλικά και θέλει να τα προωθήσει μέσω μιάς ιστοσελίδας, γιά να συμπληρώσει το εισόδημα του. Ε, αυτό δεν μπορεί να το κάνει νόμιμα στην ελλάδα, διότι θα πρέπει ν΄ανοίξει φορολογικά βιβλία,να ασφαλιστεί, να εγγραφεί στο επιμελητήριο κλπ..., δηλαδή θα υποστεί ένα κόστος που είναι μεγαλύτερο από το συμπλήρωμα εισοδήματος που αναμένει.Κατά συνέπεια, αν το κάνει, θα το κάνει παράνομα και σε περιορισμένη κλίμακα, αρα δεν θα μπορέσουν κάποιες από αυτές τις δημιουργικές ιδέες, να γίνουν κάποια στιγμή μικρές επιχειρήσεις.Μετά από αυτή την μεγάλη καταστροφή, η χώρα παραμένει αδιάφορη γιά την μικρή επιχειρηματικότητα,που είναι όμως η ραχοκοκκαλιά της χώρας.
Τίποτα όμως δεν έγινε και γιά την προσέλκυση ξένων μεγάλων επενδύσεων.Και δεν θα μπορούσε, με την σημερινή μορφή του invest in greece, και προφανώς κανείς δεν έκανε και τον κόπο να μελετήσει το invest in turkey ώστε να το αντιγράψει έστω.Γιά να γίνουν αυτά, δεν χρειαζόταν να περιμένουμε να μεταρρυθμιστεί η ελληνική δημόσια διοίκηση και θα χρειαζόταν μια βδομάδα άντε δύο, διότι υπο τις συνθήκες που επικρατούν, πρέπει κανείς να δράσει γρήγορα, και με απλές διαδικασίες που θα φέρουν άμεσο αποτέλεσμα.Βέβαια, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας, δεν μπορούν να τα κάνουν αυτά διότι δεν ξέρουν. Οι περισσότεροι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους, και δεν γνωρίζουν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας η τα γνωρίζουν θεωρητικά, και ως γνωστό μεταξύ της θεωρίας και της πράξης υπάρχει μιά άβυσσος.
δεν αναμορφώθηκε καθόλου το εργατικό δίκαιο όπως έχει γίνει στις ανεπτυγμένες οικονομίες
έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές, με αποσπασματικό τρόπο, που μείωσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα εισοδήματα τους, αλλά από καμμιά από αυτές τις αλλαγές δεν επωφελήθηκαν οι σοβαρές επιχειρήσεις γιά να επιβιώσουν η να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους.Δεν υπάρχει καμμιά ευελιξία στην αγορά εργασίας σήμερα όπως δεν υπήρχε και πρίν το μνημόνιο.Σε πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσαν επιφανείς εργατολόγοι προσπαθώντας να κάνουν έναν απολογισμό των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις τα τελευταία 2,5 χρόνια, έκπληκτος διαπίστωσα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.Εκεί που νομίζει κανείς διαβάοντας μιά εφημερίδα ότι κάτι αλλάζει,αν δεί στην συνέχεια την εφαρμοστική εγκύκλιο, θα διαπιστώσει ότι ο σοβιετικός γραφειοκράτης έβαλε πάλι το χεράκι του κάνοντας μή εφαρμόσιμη την γενική αρχή.Ετσι, μπροστά στις δυσκολίες που έχει σήμερα ένας επιχειρηματίας, μπορεί να οδηγηθεί να παρανομήσει, και φυσικά ο εργαζόμενος θα υποστεί τις συνέπειες, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά.
έγιναν και πολλά άλλα ανεπιθύμητα πράγματα αλλά ήταν εν μέρει αναπόφευκτα εκεί που είχε φθάσει η κατάσταση
-η ανεργία έφτασε στο 25%
-υπήρξαν και υπάρχουν οι αυτοκτονίες
-υπάρχει μιά γενικευμένη φτώχεια γιά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού
-εξαθλιώθηκε η μεσαία τάξη
-καταστράφηκε το τραπεζικό σύστημα
-μειώθηκαν σημαντικά οι συντάξεις και οι μισθοί
-προ πάντων, δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα κανένας νέος να βρεί δουλειά και πολλοί μεταναστεύουν.
2/ οι αντιδράσεις των ξένων
οι ξένοι αρχικά αιφνιδιάστηκαν από την κατάσταση και τις συνέπειες γιά το ευρώ.Όι ξένοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ήταν δυνατόν μιά χώρα της ευρωζώνης να μήν ξέρει πόσους δημόσιους υπάλληλους έχει.Όι ξένοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ήταν δυνατόν μιά χώρα της ευρωζώνης να διοικείται από τόσο ανεύθυνους πολιτικούς ηγέτες γιά τόσα χρόνια.Όι ξένοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς ήταν δυνατόν μιά χώρα της ευρωζώνης να μην έχει κράτος που να λειτουργεί.Όμως αυτό που τους εξόργισε περισσότερο ήταν τα ψεύτικα στοιχεία γιά το έλλειμμα.Όλα αυτά, και πολλά άλλα κατέστησαν την πολιτική ηγεσία της χώρας αναξιόπιστη, την χώρα αναξιόπιστη,και στην συνέχεια τους έλληνες πολίτες αισχρούς, κλέφτες, απατεώνες, φοροφυγάδες, μαφιόζους, τεμπέληδες, και ότι άλλο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.Όλα αυτά, υποστηρήχθηκαν έμμεσα και από τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών του βορρά, γιά λόγους κομματοσκυλικούς.Ό κίτρινος τύπος σε όλες τις χώρες του κόσμου, βρήκε δουλειά με τους έλληνες.
Όι έλληνες ένοιωσαν προσβεβλημένοι, και κυρίως οι ομογενείς μας.Κράτος και πολιτική ηγεσία που να κατανοούν την κατάσταση ώστε να ασκήσουν μιά επικοινωνιακή πολιτική που θα άλλαζε τα δεδομένα γιά τους έλληνες, δεν υπήρξε αυτά τα 3 χρόνια.Όι φωνές από το εξωτερικό που στήριξαν τους έλληνες ήταν λίγες.
Όι έλληνες εξαθλιώνονταν μέρα με την μέρα, κι΄όμως γιά την διεθνή κοινή γνώμη, οι έλληνες δεν έκαναν τίποτα γιά να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Χρειάστηκε να καταρρεύσουν κι΄άλλες χώρες, γιά να αλλάξει κάπως η εικόνα γιά τους έλληνες.
3/τι θα πρέπει από εδώ και πέρα να κάνει ο λαός μας
Κάθε φορά που μιλώ με νέους γι΄αυτό το θέμα, τους λέω τα εξής
Μην σας απασχολεί τι λένε οι ξένοι γιά τον λαό μας, αλλά τι θα κάνουμε ο ένας γιά τον άλλο, και όλοι μαζί γιά την χώρα μας,και τους λοιπούς λαούς της ευρώπης.
Είμαστε ένας αρχαίος λαός που βίωσε πολλά, πολύ χειρότερα από τα σημερινά, και κατάφερε να επιβιώσει.Θα επιβιώσουμε και πάλι,και όταν πλέον δεν θα υπάρχει η γερμανία, εμείς θα είμαστε εδώ, αν βασιστούμε στις αξίες μας.Και η βασικότερη αξία μας είναι η χωρίς παρεκκλίσεις προσφορά μας στην ανθρωπότητα, διότι τι να το κάνω να σωθώ εγκαταλείποντας π.χ. το ευρώ επειδή αυτό μας λέει η οικονομική επιστήμη όταν μιά χώρα φτάνει στο σημείο που έφτασε σήμερα η ελλάδα.Να σωθώ ακόμα κι΄αν καταστραφεί ολόκληρη η ευρώπη και οι φτωχοί γείτονες μας στα βαλκάνια, δεν το θέλω.
Ας θυμηθούμε τα λόγια του θεοτοκά - "Ἀπὸ τὴ μέρα ποὺ ἄρχισε ἡ μεγάλη ἐπίθεση, ἡ τύχη μας, ἡ τύχη τῆς Ἑλλάδας μ᾽ ἐνδιαφέρει πολὺ λιγότερο παρὰ πρίν. Μοῦ φαίνεται κτηνώδης, ἄναντρη ἀλλὰ καὶ ἠλίθια ἡ στάση τῶν ἀνθρώπων ποὺ λένε: «Νὰ σωθεῖ ἡ Ἑλλάδα, καὶ ὅ,τι γίνει ἂς γίνει!». Τί σημασία ἔχει ἡ σωτηρία τῆς Ἑλλάδας ὅταν πρόκειται γιὰ τὴ σωτηρία τῆς Εὐρώπης καὶ ὅλων τῶν πραγμάτων ποὺ δίνουν μιὰ ἀξία στὴν ἀνθρώπινη ζωή; [16/05/39]
Read more: http://logikiellada.blogspot.com/2011/07/1939-1953.html#ixzz2BF8ZpEZa
Αν θέλουν να φύγουμε από το ευρώ, ας μας βγάλουν οι άλλοι.Εμείς γενοκτονίες δεν πρέπει να κάνουμε.
Το τι λένε οι άλλοι γιά μας δεν πρέπει να μας απασχολεί, διότι επειδή όλ΄αυτά δεν έχουν βάση, αντιστρέφονται γρήγορα.Η χώρα μας έκανε πολλά τα τελευταία 3 χρόνια, και μάλιστα πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.Επειδή παρακολουθώ καθημερινά τον γερμανικό τύπο, ένα περίπου καθημερινό επιχείρημα τους ήταν ότι το πόγραμμα της ιρλανδίας και της ποστρογαλίας πάει καλά διότι στηρίζεται από τον λαό, ενώ το δικό μας πάει χάλια, επειδή δεν στηρίζεται από τον λαό.Αυτοι που τα γράφουν είναι ανιστόρητοι και με πολύ χαμηλό επίπεδο παιδείας.Και θα διαπιστώσουν πόσο πολύ θέλουν το πρόγραμμα οι πορτογάλοι, τώρα που θα επισκεφτεί η μέρκελ αυτή την χώρα.
Η χώρα μας τα πήγε καλά τα τρία τελευταία χρόνια και κατάφερε με πολύ πόνο απίστευτα επιτεύγματα γιά την παγκόσμια οικονομική ιστορία.Ο λαός μας συμπεριφέρθηκε όπως οποιοσδήποτε άλλος λαός που θα βίωνε τα ίδια, και μάλιστα με μεγάλη ωριμότητα.Πέρασε από την οργή στην απελπισία, διότι έτσι λειτουργεί πάντα η ανθρώπινη φύση.
Βλέποντας σήμερα αυτό το κείμενο με τον αισχρό τίτλο "παράδοση ανευ όρων αυτή την εβδομάδα της ελλάδας και της κύπρου" νοιώθω πλέον γιά πρώτη φορά από τότε που άρχισε η κρίση ότι η ελλάδα θα τα καταφέρει, διότι δεν παραδόθηκε ποτέ ανευ όρων, και θα πρέπει να ετοιμαστούμε γιά τον μεγάλο αγώνα που αρχίζει τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails