17/3/13

η απόφαση του Eurogroup γιά την Κύπρο και οι συνέπειες της


Δεν μπορώ να πώ ότι έμεινα έκπληκτος από την απόφαση γιά την Κύπρο.
Εχει όλα υα χαρακτηριστικά των αποφάσεων που λαμβάνονται από το 2010 γιά το ευρώ
-πολύμηνη ψυχολογική προετοιμασία του συλλογικού υποκειμένου που θα υποστεί την απόφαση (ο Σόιμπλε έλεγε μήνες τώρα γιά την ανάγκη κουρέματος των καταθέσεων και γιά την ανάγκη να πληρώσουν οι Ρώσοι "ολιγάρχες")
-εκβιασμός
-δημιουργία μιάς κατάστασης ελεγχόμενου χάους (ας θυμηθούμε πώς περιέγραφε ο Ρ.Χόλμπρουκ αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση:Tο ελεγχόμενο χάος είναι ένας τρόπος να φτάσεις στην δημιουργικότητα. Η έντασή του, η αίσθηση του επείγοντος που προκαλεί, η οικειότητα που δημιουργεί, φέρνουν τον διάλογο που οδηγεί σε συνέργειες. ),η οποία οδηγεί ,μιά χώρα να επιλέξει είτε την πλήρη εξαφάνιση της είτε να δεχθεί την αγωγή που θα της προταθεί γιά να πάθει καρκίνο.
-επιβολή της λύσης διά της βίας λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει ικανός και ισχυρός διαπραγματευτής απέναντι, γιά να την αντικρούσει και να την αντιστρέψει.
-αδιαφορία η ανικανότητα αντίληψης των συνεπειών της απόφασης και ιδιαίτερα τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, τόσο γιά την χώρα που ζητά την βοήθεια όσο και γιά την ευρωζώνη.Το πάν είναι να κερδηθεί χρόνος μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
-αδιαφορία γιά το αν η απόφαση είναι συμβατή με το δίκαιο (εθνικό, ευρωπαικό,διεθνές)
-η απόφαση έχει πάντα μιά τιμωρητική διάσταση γιά κάποιον
-η απόφαση επιβάλλεται με τον πιό στυγνό τρόπο που μπορεί να βρεθεί κάθε φορά: πρέπει να είναι προσβλητική (στην προκειμένη περίπτωση της Κύπρου ο Σόιμπλε το είπε ξεκάθαρα (-Η κύπρος δεν είναι συστημική χώρα, άρα δεν μας ενδιαφέρει αν πάει στο διάβολο )πρέπει να είναι συμβατή με τα συμφέροντα της Γερμανίας, και δεν ενδιαφέρει πλέον να τηρούνται έστω υα προσχήματα ότι δηλαδή η λύση επιβάλλεται γιά το μέλλον της Ευρώπης, γιά το καλό της Ευρώπης.
Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά μπορεί μιά γέρικη αλεπού να τα καταγράψει και να επιβεβαιώσει κάθε φορά που γίνεται μιά διαπραγμάτευση με μιά χώρα που ζητά βοήθεια από την ευρωζώνη.Αν όμως είναι σημαντικό γιά έναν διαπραγματευτή να γνωρίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί,το πλαίσιο αυτό καθ΄εαυτό έχει και μιά άλλη σημασία που είναι ακόμα μεγαλύτερη.Επιτρέπει να έιναι σε θέση να κρίνει κανείς αν είναι ηθικό η όχι.Αν το πλαίσιο είναι ηθικό, τότε η όποια απόφαση ακόμα και η πιό σκληρή έχει μιά βάση, μια εσωτερική λογική.Διότι η κάθε απόφαση ενός πολιτικού, μιάς επιχείρησης, ενός ιδιώτη πρεπει πάντα να έχει το ηθικό υπόστρωμα της.Κάνω κάτι που θεωρώ ότι είναι καλό και δίκαιο όχι γιά μένα η γιά τον λαό μου, αλλά γιά τον άνθρωπο, γιά το κοινό καλό.
Το ανωτέρω πλαίσιο είναι γιά μένα ανήθικο και αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί που το επιβάλλουν δεν είναι πολιτικοί άνδρες.Μπορεί να είναι καλοί λογιστές, καλοί μπακάληδες, κλπ στην επαγγελματική τους ζωή αλλά δεν έκαναν γιά την Πολιτική και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο.
. Ας αφήσουμε όμως το πλαίσιο που αρέσκομαι πάντα να προσπαθώ να εντοπίσω, όταν προσπαθώ να κατανοήσω ένα πρόβλημα,διότι αυτή η "Αριστοτελική" προσέγγιση δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από κάποιον που δεν έχει διαβάσει ποτέ κείμενο του Αριστοτέλη, και στην περίπτωση αυτή, θα μπερδέψει αυτή την προσέγγιση, με ηθικο-κανονιστικές προσεγγίσεις της εποχής μας όπου κανείς έχει την δική του προδιαμορφωμένη άποψη περι ηθικής, και με βάση αυτήν την προδιαμορφωμένη άποψη αρχίζει και κρίνει τους πάντες και τα πάντα.
Ας εξετάσουμε κατά συνέπεια την τεχνική λύση που δίδεται από την απόφαση γιά την Κύπρο, και τις συνέπειες της.
Εκ πρώτης όψης η απόφαση δεν φαίνεται τόσο τραγική.Η Κύπρος αποφεύγει να φορτωθεί ένα χρέος 5,8 δις ευρώ και το ποσό "καταβάλλεται" από τους καταθέτες του νησιού.Φαίνεται μάλιστα και δίκαιη.Και αποτελεσματική.Φαίνεται δίκαιη διότι "καταβάλλεται" από αυτούς που έχουν καταθέσεις.Φαίνεται αποτελεσματική διότι το ποσό θα παρακρατηθεί αμέσως.
Το πρόβλημα είναι ότι το ποσό καταβάλλεται από όλους τους καταθέτες σε τράπεζες του νησιού, ακόμα δηλαδή και από καταθέτες που διάλεξαν τράπεζες που διαχειρίστηκαν καλά τα χρήματα τους.Αν το "κούρεμα" είχε επιβληθεί μόνο στους καταθέτες των τραπεζών που έχουν πρόβλημα,θα μπορούσε να συζητηθεί, ιδίως δε, αν συνοδευόταν από κούρεμα των ομολόγων που έχουν εκδόσει αυτές οι προβληματικές τράπεζες.Αυτό δεν συνέβη.
Η απόφαση γιά το "κούρεμα" των καταθέσεων έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την ευρωπαική οδηγία που προστατεύει τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.Θα το ονομάσουν προφανώς έκτακτη εισφορά επί των καταθέσεων γιά να αποφύγουν τις αγωγές.Η απόφαση έγραψε επίσης στα παλιά της τα παπούτσια τις τυχόν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία,ακόμα και με τις λοιπές χώρες της Ενωσης, που προβλέπουν την μή φορολόγηση των ξένων καταθέσεων.
Το χειρότερο όμως για τους Κύπριους και την Κύπρο, είναι ότι αυτή η απόφαση είναι ένα τεράστιο πλήγμα γιά το χρηματο-οικονομικό κέντρο που αποτελούσε η Κύπρος από το 1974 μέχρι και σήμερα, με χιλιάδες εξωχώριες εταιρίες εγκατεστημένες που έδιναν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους,δικηγόρους,λογιστές,τραπεζικούς, διαχειριστές κεφαλαίων κλπ...Με αυτή την απόφαση, το χρηματο-οικονομικό κέντρο της Κύπρου διαλύεται και θα υπάρξει μιά τεράστια διαρροή κεφαλαίων αλλά και απεγκατάσταση εταιριών από το νησί. Η κατάσταση αυτή,και η ύφεση που θα προκύψει,θα οδηγήσουν την Κύπρο σε 2-3 χρόνια από τώρα να ζητήσει νέο πακέτο στήριξης, δίδοντας ως ενέχυρο τα κοιτάσματα.
Και όλ΄αυτά υπό την προυπόθεση η απόφαση να γίνει αποδεκτή από την Κυπριακή Βουλή , αλλά και από την Γερμανική Βουλή στα τέλη Απριλίου.Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι΄αν η λύση περάσει από την Κυπριακή Βουλή, η διαρροή κεφαλαίων θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, διότι οι πολίτες θα φοβούνται ότι ενδεχομένως δεν θα προκύψει θετική ψήφος στην Γερμανική Βουλή.
Το χειρότερο όμως με την απόφαση γιά την Κύπρο, δεν αφορά την Κύπρο, αλλά τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.Μέχρι τώρα ξέραμε ότι όταν ένας καταθέτης είχε 100 ευρώ, σε γερμανική τράπεζα η σε ισπανική Τράπεζα, η αξία των 100 ευρώ ήταν η ίδια.Τώρα πλέον ξέρουμε ότι το ποσό της κατάθεσης αε μιά ισπανική τράπεζα και το ποσό της κατάθεσης σε μιά γερμανική τράπεζα, αν και είναι το ίδιο, δεν έχει την ίδια αξία.Μετρά η τράπεζα όπου έχεις την κατάθεση, αλλά και η χώρα.Αρα μηδενίζεται πλέον πρακτικά η έννοια της νομισματικής ένωσης και μπαίνουμε πλέον στον προθάλαμο της οριστικής αποσύνθεσης της. Ετσι, οι Βόρειοι, γιά να αποφύγουν να δανείσουν 6 επιπλέον δις στην Κύπρο, πήραν τον κίνδυνο να πετάξουν στον αέρα την ευρωζώνη και τα τραπεζικά συστήματα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, με τις μαζικές φυγές κεφαλαίων που θα προκύψουν από τον Νότο πρός τον Βορρά.
Τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που πρέπει να βγάλουμε από αυτή την παράλογη απόφαση είναι τα εξής κατά την γνώμη μου
1/Η Κύπρος πρέπει να αποδεχθεί έστω αυτό το κουτσό πακέτο, κερδίζοντας χρόνο διότι είναι πολύ αδύναμη, και η Ελλάδα ανύπαρκτη και υπό Διεθνή οικονομικό έλεγχο.Επιπλέον δεν έχει ικανή ηγεσία, αρα δεν μπορεί να ελιχθεί.
2/το μελλόν του ευρώ θα παιχτεί στην Ιταλία, και έχουμε ακόμα πολλά επεισόδια να δούμε.Είτε η ευρωζήνη θα καταρρεύσει είτε θα αποχωρήσει η Γερμανία.Δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την Κύπρο ν΄αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.Συμφέρει και τις δύο χώρες να περιμένουν τις ιταλικές εξελίξεις και να ελπίζουν στην αποχώρηση της Γερμανίας.
3/η ευρώπη έχει παρακμάσει επικύνδυνα.Με αυτούς τους πολιτικούς και αυτή την νομεκλατούρα στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πρός το μέλλον που της αξίζει.
4/η κομματοκρατία στην Ελλάδα που οδήγησε με μεθοδικότητα επί 35 ολόκληρα χρόνια την χώρα στην οικονομική καταστροφή (και έμμεσα την Κύπρο στους εκβιασμούς των Ολλανδών και των Γερμανών ) πρέπει πολύ σύντομα να πληρώσει.Η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας εσκεμμένα είναι έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί.Δεν μπορεί άλλωστε η χώρα να λυτρωθεί και να ανακάμψει χωρίς την τιμωρία των κομματοκρατών και την δέσμευση των περιουσιών τους.Οσο πιό γρήγορα γίνει, τόσο πιό γρήγορα η χώρα θα αλλάξει σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails